Waarom ik koos voor loondienst

Posted on
Voor jezelf beginnen of loondienst

Op LinkedIn en Instagram zie ik heel veel professionals voorbij komen die heel bewust kiezen voor het ZZP bestaan en mij proberen er van te overtuigen dat dit ‘the way to go’ is. Zelf je dagen in kunnen delen, geen rekening hoeven houden met vakantiedagen, geen last van ‘het management’ hebben en je eigen baas zijn. I get it, het is klinkt allemaal ideaal.

Maar ik vind het tijd voor een tegengeluid. Het lijkt wel alsof iedereen zomaar lifestyle of business coach wordt en zeker in mijn vakgebied (marketing) zie ik iedereen vol goede moed voor zichzelf beginnen. Het is bijna niet meer cool om in loondienst te werken. Ik heb er heel bewust voor gekozen om wél in loondienst te gaan. ZZP’er zijn is echt helemaal niks voor mij, en ja ik heb het geprobeerd.

Geen collega’s

Ik ben het meest productief in een echt kantoor met mensen (en dan het liefs collega’s) om me heen. Daarnaast is het ook gewoon heel erg gezellig om collega’s om je heen te hebben. Als ZZP’er heb je dit meestal toch minder. Tuurlijk, je kan een kantoor huren, op een netwerkplek gaan zitten of in een koffietent, maar ik vind dat toch anders. Ik heb me best vaak eenzaam gevoeld en nu ik weer in loondienst werk heb ik dat helemaal niet meer.

Werken voor jezelf

Als ZZP’er moet je ook je eigen bedrijf in de spotlight zetten. Website onderhouden, Instagram stories maken, de expert uithangen op LinkedIn, ik noem maar een paar extra taken. Dit is allemaal tijd die je niet betaald krijgt, maar tijd die je móet investeren, anders kom je geen steek verder.

Ik vond het idee van een eigen bedrijf hebben is heel erg leuk, maar ik viel al heel gauw in de val van de makkelijke avonduren. Dit is de val waarin iedere ZZP’er wel een keer in trapt. Het is namelijk heel erg verleidelijk om ’s avonds of in het weekend even iets op Instagram te posten of even je site aan te passen. Maar tel al die ‘evens’ bij elkaar op en je hebt heel wat uurtjes extra bovenop de normale werkweek, die je dus niet betaald krijgt.

Onzekerheid

En dan doe je zo je best om jezelf in de spotlight te zetten, op alle kanalen roep je dat jij de best persoon voor the job bent, maar er moet wel iemand happen en jou aannemen voor een klus. Ik kan aardig content maken, al zeg ik het zelf, maar mezelf ‘schaamteloos’ promoten is gewoon niet aan mij besteed.

Brutalen hebben de halve wereld, zo brutaal ben ik niet, dus ook geen klussen voor mij. Die onzekerheid over wel of geen opdrachtgevers hebben en daarmee wel of geen inkomsten hebben vond ik schijt irritant. Geef mij maar de zekerheid van een salaris iedere maand weer, veel fijner!

Zelf je eigen tijd indelen

Mijn grootste flaw als ZZP’er was discipline, wat ik dus niet had. Leuk dat je je eigen tijd kan indelen, maar ik vond het heel lastig om voor mezelf mijn werktijden in te plannen en me daar ook aan te houden. Noem het lui, noem het ongemotiveerd, maar ik kan dat gewoon niet. Ik werk echt beter voor een ander.

In conclusie, ik ben niet geschikt als ZZP’er. Ik vind niet dat ik heb gefaald, ik kwam al heel snel tot de conclusie dat het niet bij mij past. Ik ben namelijk best een harde werker, maar ik doe dat veel liever binnen het redelijk veilige loondienst leven. Zeggen dat je niet voor jezelf wil beginnen is helemaal oké. Het ZZP bestaan is heel erg hard werken, voor mij te onzeker en ik heb dat er niet voor over.

Wat vind jij? Ben jij ook pro loondienst of ZZP’er for life?

1 Comments

  1. Rebecca says:

    I feel you, girl! Ik heb er ook mee geworsteld en ben tot dezelfde conclusie gekomen. Naar de keihard zzp’ers zeg ik “more power to you, man” maar ik blijf lekker veilig in loondienst waar ik leuke collega’s om mijn heen heb en grenzen tussen werk en leven beter kan bewaken.

Leave a comment

Your email address will not be published.