Je droombaan vinden als je geen jobcoach kan betalen

Posted on
Het perfecte beroep vinden

Ik schreef al eerder dat een jobcoach een handige zet kan zijn wanneer je nadenkt over een carrièreswitch. Ik schreeft ook dat, ondanks dat het een aftrekbare kostenpost is, een jobcoach niet gratis is. Zeker als je in between jobs zit kan ik me heel goed voorstellen dat je het geld niet hebt of liever bewaard voor wat anders. Maar hoe vind je dan het perfecte beroep? Ik geef je 3 tips.

1. Je omgeving

Mensen die dichtbij je staan kennen je vaak het beste. Je kan op de man af naar het beroep vragen waarvan zij denken dat het ’t beste bij je past, maar ik ben van mening dat je daar niet zo veel aan hebt. Het gaat er uiteindelijk om dat je zelf tot een bepaalde conclusie komt en dat jíj er van overtuigd bent dat dit het beroep is voor jou.

Je kan beter vragen wat jouw kernkwaliteiten zijn. Dit geeft je niet alleen een boost in je zelfvertrouwen, maar kan later ook heel handig zijn bij een sollicitatiegesprek wanneer je de vraag krijgt wat je sterke punten zijn.

Het voordeel van een lijstje met kwaliteiten is dat het zo makkelijker wordt om te bepalen wat je écht leuk vindt en dit uiteindelijk te koppelen aan een beroep. Een makkelijke: stel je krijgt heel vaak creatief terug als kwaliteit, dan word je er waarschijnlijk niet gelukkig van om iets administratiefs te gaan doen.

2. Later als ik groot ben…

Droomde je er vroeger van om stewardess te worden? Of werd je het liefste dierenverzorgster? Ga eens voor jezelf na wat het is in die beroepen dat je vroeger zo aansprak. Misschien ben je wel heel graag buiten, krijg je energie van omgaan met andere mensen of ben je trots op jezelf als je iets moois hebt gemaakt.

Sommige dromen van vroeger zijn misschien niet (meer) realistisch (astronaut bijvoorbeeld), maar ik denk wel dat ieder droomberoep aspecten bevat van iets waar jij goed in bent of waar jij gelukkig van wordt.

3. Netwerk

Als je iets hebt bedacht of misschien al een richting weet, dan zou ik adviseren om met de specialisten op dit gebied te gaan praten. Leg contact met mensen die het beroep al uitoefenen of die bij een bedrijf werken wat jou aanspreekt. Zij zijn immers de experts en kunnen je precies vertellen wat er zo leuk aan is, of juist niet.

Wees trouwens niet bang om contact te zoeken, de meeste mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten. Het kost je hooguit een lunch of een kopje koffie.

Nog wat tips

  • Hou in je achterhoofd dat het oké is om niet op een beroep uit te komen, maar dat een richting ook goed is. Zo is bijvoorbeeld de sportwereld enorm en zijn er heel veel functies te verzinnen binnen de sportwereld.
  • Het helpt altijd om je bevindingen te delen met iemand anders. Vraag bijvoorbeeld aan een familielid of goede vriend of hij of zij denkt dat je in de goede richting zit te denken.
  • Je proces visueel maken helpt! Maak bijvoorbeeld een mindmap van je kwaliteiten of de richting die je op wil. Zo hou je een beetje overzicht van je proces en heb je gauw in de gaten of je misschien iets over het hoofd ziet.

Als je middenin een carrièreswitch zit dan hoop ik dat je hier wat aan hebt. Als je aanvullende tips hebt, laat ze gerust achter in de comments!

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.