De eerste stappen van je carrière switch

Posted on
de eerste stap in een carriere switch

Oké, je hebt besloten dat je compleet wat anders wil gaan doen, het is tijd voor een carrière switch. Tot zo’n conclusie komen heeft best een impact op jezelf en ik kan me heel goed voorstellen dat je even niet weet waar je moet beginnen. No worries, ik heb een aantal tips voor je.

Praten

Je weet dat het tijd is voor een carrière switch, maar weet je ook precies wat je wil? En is het beroep dat je hebt uitgekozen wel echt zo leuk als je denkt? Waar moet je beginnen? En hoe kom je daar uiteindelijk?

Praat met de mensen die jou goed kennen. Maak jouw switch naar een leukere carrière bespreekbaar. Familie en vrienden weten vaak heel goed te vertellen wat bij jou past en kunnen je helpen met het omschrijven van jouw kwaliteiten.

Professionals

Ga vooral ook praten professionals die het werk doen waarvan jij denkt dat je het leuk vindt. In het begin kan het best spannend zijn om mensen te benaderen, maar mensen vinden het vaak heel erg leuk om over zichzelf en hun werk te praten. Mijn ervaring is dat niemand nee zei toen ik vroeg om een gesprek. Het enige wat het je hooguit kost is een kop thee of koffie.

Iets wat een stukje duurder is een jobcoach. Als je het geld hebt (je kan deze kosten vanaf €250 aftrekken van de belasting) kan ik je echt aanraden om met een jobcoach te gaan praten. Een jobcoach brengt jouw kwaliteiten, vaardigheden en valkuilen in beeld. Daarna brengt hij/zij in kaart wat de functies zijn die bij jouw vaardigheden en kwaliteiten passen. Daarnaast kan een jobcoach je ook helpen met het opstellen van een cv of sollicitatiebrief en de voorbereiding van een gesprek.

Mindset

Ik ben van mening dat een carrière switch een zekere mindset vereist. Je gaat iets heel stoers doen, je kiest voor jezelf en je gáát ervoor. Hou er rekening mee dat je leven voor een tijdje echt even op z’n kop zal staan en dat het niet altijd een leuk proces is. Realiseer je dat je misschien niet zo snel een baan vindt als gehoopt, dat je een aantal afwijzingen krijgt en dat alles heel veel tijd kost.

Het kan ook maar zo zijn dat je niet meteen de baan kan vinden die je wil omdat je niet de juiste kwalificaties hebt. Maar je kan wel op zoek naar iets wat al een eind in de goede richting is. Hou er dus rekening mee dat je misschien wel weer onderaan moet beginnen of onder je eigen niveau moet werken. Zolang er doorgroei mogelijkheden zijn en je ambities bekend zijn, is dat echt zo slecht nog niet.

Voorbereiding

Hou ook in gedachten dat een andere baan kan betekenen dat je minder gaat verdienen. Het is dan verstandig om je leven daar alvast op in te richten. Ga voor jezelf na wat je allemaal zult moeten aanpassen om het financiële plaatje nog steeds rond te kunnen krijgen wanneer je echt veel op salaris moet inleveren.

Het is dus belangrijk om te gaan praten. Een carrière switch is een grote stap en zeker een die je echt niet in je eentje hoeft te doen. Het is oké om daar hulp bij te vragen. Als je dan ook nog de juiste mindset hebt, waarin je je bewust bent van het feit dat het een lastig proces is, maar wel een winnaarsmentaliteit hebt, dan komt het helemaal goed. Als ik het kan, dan kan jij het ook;)

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.