Boek eens geen vliegvakantie

Posted on

We vliegen steeds vaker en verder, wat ik helemaal begrijp; vliegen naar een ver oord is fantastisch en het blijft altijd bijzonder om in een land te zijn waar het écht anders is dan in Nederland. Ik zal dan ook niet zeggen dat je nooit meer mag vliegen (ik wil ook heel graag weer een keer naar Amerika), maar ik ben wel van mening dat het wel wat minder kan.

Milieu

Over het milieu wil ik het eigenlijk niet hebben. Ik denk dat iedereen het wel met mij eens is dat vliegen niet goed is voor deze aardbol. Misschien een leuke tip: als je een keertje gaat vliegen en je vindt het heel vervelend dat je het milieu daar mee belast, dan kan je dat via Trees for All compenseren. Zij berekenen voor jou de Co2 uitstoot en hoeveel geld het kost om dat te compenseren met het planten van bomen.

Wat is trees for all

Toeristische druk

Veel populaire bestemmingen op deze wereld zijn alleen met het vliegtuig te bereiken (of in ieder geval het goedkoopst en meest eenvoudig). Voor veel van deze plekken geldt dat de aanwezigheid van de toerist schadelijk is voor historische gebouwen en flora en fauna.

Zo zat ik vorig jaar op Zakynthos. Zakynthos is een prachtig eiland en de broedplaats van de karetschildpad. Deze schildpadden zijn tijdens het hoogseizoen aanwezig en daarmee een toeristische attractie. Ik heb me zo boos gemaakt over toeristen die dwars door afgezette broedplaatsen lopen, met schildpadden meezwemmen en ze aanraken en alle bootjes die met veel herrie en bombarie om één schildpad heen drijven.

Sommige plekken gaan ten onder aan hun eigen succes of het is zo druk dat een leefgebied of de natuur van de plek eronder lijdt. In mijn optiek kan dat nooit de bedoeling zijn.

Nederland is mooi

Nederland heeft echt ontzettend veel leuke plekjes te bieden. Voor het echte vakantiegevoel ga ik het liefste naar Texel, ik vind dat eiland echt te gek. Gelukkig heeft elke provincie wel wat te bieden; prachtige natuur, pittoreske dorpjes en grote(re) steden. Als je goed zoekt kan je hele unieke plekken in Nederland vinden.

Ben je, net als ik, een natuurliefhebber en ga je het liefst midden in het bos slapen, dan kan ik je natuurhuisje.nl van harte aanbevelen. Hier vind je de meest unieke verblijfplaatsen in Nederland en de rest van Europa.

Europa is mooi

Over Europa gesproken. Er zijn zo veel leuke steden en prachtige gebieden binnen rijafstand van Nederland te vinden. Zo is Luxemburg echt compleet anders dan België of Nederland en ontzettend dichtbij. Of wat dacht je van de natuurgebieden in Duitsland? In Scandinavië zit je ook zo en het warme Frankrijk is nooit ver rijden. Kijk eens op Pinterest voor inspiratie, er zit geheid een plekje voor je bij waar je binnen een aantal uur met de auto bent. Wil je toch een stukje verder Europa in en niet dagen onderweg zijn? Misschien is de trein dan een goede optie!

Reizen met de trein

Oké, oké, ik weet dat reizen met de trein verschrikkelijk duur kan zijn en soms zelfs duurder dan een vliegticket, maar hear me out. Reizen met de trein heeft ontzettend veel voordelen:

  • Het is sneller en milieuvriendelijker dan de auto
  • In relatief weinig tijd kom je heel ver in Europa
  • Je hebt onderweg geen files
  • Je kan onderweg wat voor jezelf doen
  • Je kan heel makkelijk je benen strekken
  • Veel treinstations zitten in het centrum van je eindbestemming
  • Je bent geen parkeerkosten kwijt (zo was mijn treinkaartje naar Brussel goedkoper dan 4 dagen in de stad parkeren)
  • Als je ver van tevoren boekt, kan een treinkaartje heel erg goedkoop zijn
  • Je hoeft niet door de douane of 2 uur van te voren op het station aanwezig te zijn

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar mijn boodschap is vooral dat het heel erg relaxt is!

Ik ben wel nieuwsgierig, maak jij een bewuste keuze in de manier waarop jij reist?

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.