5 signalen dat het tijd is voor een carrièremove

Posted on

Je hoort weleens dat je ongeveer elke 4 jaar van baan of werkgever zou moeten wisselen. Het schijnt dat je zo het snelste meer kan verdienen, je ontwikkelt je sneller en je ben in staat om sneller te leren. Klinkt goed, toch? Maar wanneer weet je nou dat het tijd is voor de volgende stap in je carrière?

1. Routinematige taken

De taken die in het begin nog voor uitdaging zorgden zijn nu onderdeel geworden van een vaste routine. Die ene handeling die je keer op keer uitvoert zijn nu handelingen waar je tegenop kijkt en die je uitstelt tot het laatste moment. Routine is natuurlijk niet verkeerd en niet alle werkzaamheden zijn altijd leuk, maar als je lijstje van routinematige taken waar je steeds meer tegenop gaat kijken alsmaar groter wordt, dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar uitdagender werk.

2. Geen mogelijkheden tot groei

Misschien is er geen opleidingsbudget en kan je jezelf niet ontwikkelen. Of het is er juist wel, maar je kan/mag je opgedane kennis niet toepassen. Of je voert je huidige functie al jaren uit, maar er is binnen het bedrijf geen ruimte tot groei, of je hebt je ambities kenbaar gemaakt en daar wordt niet naar geluisterd. Allemaal signalen dat het misschien eens tijd is om verder te gaan kijken.

3. Het jezelf wel érg makkelijk maken

Je betrapt jezelf erop dat je steeds later van huis gaat en dat je ook minder moeite hebt met op tijd naar huis gaan. Waar je jezelf in het begin meteen aanmeldde voor een klus, houd je jezelf nu stil en doe je alleen datgene wat er van je verwacht wordt. Je enthousiasme is weg, de sleur zit er in en je bent nergens meer voor te porren. Meld dit vooral bij je leidinggevende of je baas, maar als zij je niet kunnen helpen om je schwung weer terug te krijgen is het tijd voor wat anders.

4. Het weekend zorgt niet meer voor rust

Nog voordat de zondag begint heb jij al stress van het feit dat je maandag weer moet beginnen. Opkijken tegen je werk is natuurlijk nooit fijn, maar als je in het weekend ook niet meer kan ontspannen, dan zit er iets niet goed. Kijk of je kan uitzoeken wat dat dan precies is en als je tot de conclusie komt dat je binnen je huidige functie hier niet wat aan kan doen, dan is het tijd om op zoek te gaan naar wat anders.

5. Het bedrijf past niet meer bij je

Het kan natuurlijk zo zijn dat je je functie altijd leuk hebt gevonden maar door een reorganisatie of persoonlijke groei komt je tot de conclusie dat het bedrijf niet meer bij jou past. Misschien gebeuren er wel dingen waar je niet achterstaat of lukt het je niet om met je goede ideeën door de bureaucratie van het bedrijf te komen. Dan is er maar één conclusie, het bedrijf past niet bij jou als persoon. Tijd om te gaan.

Natuurlijk ligt het allemaal iets genuanceerder dan de 5 punten die hier boven genoemd worden. Als je ergens tegenaan loopt is het verstandig om altijd eerst met een leidinggevende of vertrouwenspersoon te praten. Maar als je bij wijze van niet meer je bed uit wil komen om aan het werk te gaan en je steeds vaker naar het scherm zit te staren, dan is het tijd voor verandering.

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.